HomeTrudnoćaPrevremeni porodjaj
Trudnoća traje 40 nedelja - beba je rođena "u terminu" ako se rodi posle punih 37 nedelja. Ako se rodi pre toga, biće "prevremeno rođena".

Različiti su uzroci koji dovode do prevremenog porođaja, a obuhvataju one od strane majke, bebe ili oboje, ali, nažalost, najčešće ostaju nepoznati. Neki od poznatih uzroka su višeplodna trudnoća, prevremeno odlubljivanje posteljice, infekcije, preeklampsija, anomalije materice ili grlića. Oko 10% beba se rodi pre 37 nedelja gestacije, a oko 1% pre 32. nedelje.

Da li je početak prevremenog porođaja isti kao kod porođaja u terminu?

Da, znaci su često isti, naročito ako se ne radi o veoma prevremenom porođaju, pre 30 nedelja, kada umesto pravih kontrakcija trudnica može osećati samo bol u donjem delu trbuha ili u predelu donjeg dela leđa. Ako imate kontrakcije na 10 do 15 minuta, otiče vam plodova voda ili krvarite, a sve se to događa pre 37 nedelja, to su znaci prevremenog porođaja i morate otići u bolnicu. Bićete pregledani, utvrdiće se stanje grlića i učestalost kontrakcija, te doneti odluka o daljem tretmanu trudnoće.

Koji su rizici prevremenog porođaja?

Prevremeno rođena beba je izložena većem riziku od komplikacija zbog svoje nezrelosti, posebno zbog nezrelosti pluća i mozga, ali i eventualne infekcije koja je mogući uzrok prevremenog porođaja, a posledice prevremenog rođenja mogu biti teže što je beba ranije rođena. Kada postoje znaci pretećeg prevremenog porođaja, važno je na vreme prepoznati ih, da bi se trudnica mogla smestiti u bolnicu u kojoj postoje mogućnosti za pružanje adekvatne nege bebi koja je ranije rođena i na taj način joj se pomoglo da prebrodi probleme koji joj predstoje.

Šta se može uraditi ako krene prevremeni porođaj?

Ako krene pravi prevremeni porođaj, sa regularnim kontrakcijama, uz širenje i skraćenje grlića, malo toga se može učiniti da se on zaustavi, ali se može pokušati da se dobije na vremenu odlaganjem porođaja za nekoliko dana, davanjem lekova koji se zovu tokolitici, koji deluju na smanjenje i prestanak kontrakcija. Pokušaj odlaganja porođaja čini se u cilju davanja lekova koji ubrzavaju sazrevanje pluća, kortikosteroida. U nekim slučajevima, ako lekari procene da je u osnovi početka prevremenog porođaja infekcija, daju se i antibiotici.

Kako da smanjim rizik?

S obzirom da se ne znaju svi uzroci koji dovode do prevremenog porođaja, ne može se ni naročito uticati na smanjenje faktora rizika, ali treba pokušati ne raditi teške poslove, izbegavati stres, ići na redovne kontrole kod lekara gde će se proceniti stanje grlića i rizik od prevremenog porođaja, raditi skrining vaginalnih i urinarnih infekcija, adekvatno se hraniti i odmarati i javiti se lekaru ako dođe do prevremenih kontrakcija.

Šta je to serklaža i kada se radi?

Serklaža predstavlja opšivanje grlića materice kada za to postoji potreba, u cilju smanjenja mogućnosti njegovog skraćenja i širenja pre termina porođaja. Može se raditi preventivno, već početkom drugog trimestra, ako je u prethodnim trudnoćama došlo do prevremenog porođaja, ili hitna, ako se tokom kasnijeg toka trudnoće proceni da bi to trebalo uraditi.

Radi se u opštoj anesteziji, a posle postavljanja same intervencije je moguće nekoliko dana imati oskudan, sukrvav iscedak, uz blag osećaj napetosti u donjem delu trbuha, ali u velikoj većini slučajeva nema nikakvih tegoba. Serklaža se skida oko 37. nedelje trudnoće ili ranije, ako dođe do kontrakcija ili krvarenja, ili do prsnuća plodovih ovojaka.

Da li postavljanje serklaže nosi rizik?

U velikoj većini slučajeva intervencija prođe bez ikakvih problema, ali kao i svaka intervencija, i ova nosi rizik od – najčešće je to infekcija. Takođe je moguće da dođe do prskanja plodovih ovojaka, krvarenja, ili započinjanja prevremenih kontrakcija koje mogu da dovedu do prevremenog porođaja.