Kolposkopija je način da Vas lekar pregleda vaginu, vulvu i cerviks pod mikroskopom.

Zašto se radi kolposkopija?

Kolposkopija se obično radi da bi Vas lekar precizno odredio razlog abnormalnog nalaza analize Papanikolau.

Zašto je važna kolposkopija?

Kolposkopija je važna jer se na taj način može detektovati kancer cerviksa u veoma ranoj fazi. Budite sigurni da ste o svemu pitali svog lekara nakon testa da bi resavali problem odmah ukoliko je on prisutan.

Jedan od najtežih trenutaka u životu žene je kada joj lekar saopšti da je njen nalaz Papanikolau abnormalan. Iako možete pomisliti da loš nalaz Papanikolau znači da imate kancer, činjenica je da većina abnormalnih nalaza Papanikolau nije rezultat cervikalnog kancera. Najčešći razlog abnormalnog nalaza Papanikolau je rezultat inflamatornih procesa ili vaginalne infekcije.

Poso je Papanikolau analiza skrininga potencijalnih problema, a ne može da ih dijagnostikuje, Vaš ginekolog će morati da izvrši detaljniji pregled Vašeg cerviksa da bi utvrdio uzrok abnormalnog nalaza Papanikolau. On će izvršiti pregled koji se zove kolposkopija. Vaš lekar će uraditi ovaj pregled ukoliko:

  • Postoji cervikalna displazija ili cervikalni kancer
  • Postoji dokaz o prisustvu HPV virusa
  • Papanikolau je pokazao atipicne skvamozne ćelije (ASCUS)

Vaš lekar će takođe uraditi kolposkopiju ukoliko je u toku pregleda male karlice notirao da cerviks ima abnormalan izgled.

Kolposkopija je jednostavan, bezbolan  pregled koji traje 10-15 minuta i radi se u ginekološkoj ambulanti. Vrši se na ginekološkom stolu isto kao i pri uzimanju sekreta za Papanikolau, a sircetna kiselina se aplikuje na cerviks.

Ginekolog koristi aparat kolposkop – veliki električni mikroskop koji se pozicionira otprilike 30cm od vagine – da bi se video cerviks.

Jak snop svetlosti iz kolposkopa omogućava ginekologu da jasno vidi cerviks.

U toku kolposkopije, ginekolog fokusira svetlost na cerviks i abnormalne regije cerviksa se vide kao bela polja – ukoliko je bela boja jača to ukazuje na veći stepen cervikalne displazije. Abnormalna vaskularizacija (krvni sudovi ) je takođe vidljiva pod kolposkopom. Tipično, jača vaskularizacija ukazuje na veći stepen displazije.

Ukoliko Vaš ginekolog evidentira abnormalne regije pod kolposkopom, biopsijom uzorak tkivo sa najbeljih abnormalnih regija i šalje ih na dalju analizu. Doktor specijalista koji se zove patolog analizira ove uzorke tkiva.