Ultrazvučni pregled predstavlja propuštanje ultrazvučnih talasa visoke frekvencije kroz matericu. Oni se odbijaju od bebe, a u zavisnosti kroz kakvu gustinu tkiva prolaze, takvu sliku dobijamo. Na primer, pošto su kosti velike gustine, one se vide kao beli odjek, a s obzirom da je plodova voda male gustine, ona je crno na ekranu.

Kako se radi ultrazvuk u trudnoći?

Ultrazvučni pregled se može raditi preko stomaka i kroz vaginu. UZ pregled kroz vaginu se radi uglavnom u ranoj trudnoći i ponekad tokom prvog trimestra, kada je beba mala i potrebno je približiti joj se da bi se bolje videla, te kada je potrebno videti grlić materice, a preko stomaka gledamo kada je beba veća.

Zašto se radi ultrazvučni pregled?

Ultrazvučni pregled se radi iz više razloga, koji su različiti za različite periode trudnoće. U samom početku da se vidi da li ste trudni i gde je trudnoća, da li je beba živa i koliko ima beba u materici, kao i da se odredi kolika je tačna starost trudnoće. U prvom trimestru se radi da bi se videlo kako beba napreduje, da li ima sve što treba da ima, da li je došlo do razvitka nekih velikih anomalija, te da se izmeri deo iza bebinog vrata – nuhalna translucenca ili nabor, da se utvrdi koliki je individualni rizik od problema sa naslednom osnovom. U drugom trimestru se dalje prati rast bebe, veoma detaljno se pregleda anatomija, kontroliše se količina plodove vode i dobija uvid u stanje bebe, a u trećem isto to, s tim što se tada kontroliše i kako se posteljica razvila, gde je tačno postavljena, još jednom se kontroliše izgled bebe i ona se meri.

Da li ultrazvuk može da naškodi bebi?

Istraživanja su pokazala da ultrazvuk ne može da naškodi bebi.
 
Da li se na ultrazvuku pouzdano može utvrditi bebin pol?
 
Da, a kako trudnoća sve više odmiče, određivanje pola je sve lakše i pouzdanije. Pol se može videti već sa 16 nedelja, ali je najbolje sačekati do 20. nedelje jer su od tada pa na dalje iznenađenja sve manje moguća. U nekim slučajevima: kada se beba loše namesti, ne želi da raširi nogice, postoji problem majčine gojaznosti ili smanjene količine plodove vode - nije moguće sa sigurnošću odrediti pol.
 
Da li je ultrazvučni pregled bolan?

Ne, ali nekada može biti neprijatan, posebno kada se radi kroz vaginu, ili kada treba više da se pritisne stomak. Dodatno neprijatan osećaj daje i puna bešika, pa sem ako lekar od vas ne zahteva punu bešiku, treba da je ispraznite pre pregleda.

Da li je ultrazvučni pregled siguran?

Dosadašnja istraživanja nisu dokazala da ultrazvuk štetno deluje na trudnoću.
 
Šta je to dopler?

To je jedna vrsta tehnike kod koje se prati smer i brzina protoka kroz krvne sudove i na taj način se stiče utisak o protocima. Uglavnom se koristi da bi se videlo u kakvom stanju je beba, a najčešće se prate protoci kroz pupčanik bebe, njenu glavu i krvne sudove u stomaku.

Da li je uvek moguće sve videti na ultrazvuku?

Ne. Različite stvari mogu da smetaju kvalitetu slike – puna creva, smanjena količina plodove vode, loše nameštena beba ali i gojaznost trudnice. U poslednjih mesec dana je veoma teško videti sve delove bebe, jer je beba već suviše veilka.

Ako je na UZ sve bilo normalno, da li to znači da je sa bebom sve u redu?

Nažalost, ne. Normalan rezultat ultrazvučnog pregleda ne garantuje da je beba zdrava, nego samo pokazuje da u datom momentu, ništa nije ukazivalo na to da postoje problemi – da beba deluje uredno. Ali, isto tako, ako se nešto vidi na ultrazvuku, ne mora da znači da je odmah sve strašno, potrebno je uraditi još drugih testova i pregleda, da bi se došlo do konačnog odgovora.

Šta ako se na UZ pregledu vidi da nešto nije u redu?

Ako nešto nije u redu, potrebni su dalji pregledi, uglavnom kod lekara koji se bave takvim problemima, koji će dalje da razgovaraju sa vama o potrebi za daljim pregledima, o mogućnostima dijagnostike, vrsti problema, prognozi i daljim opcijama.