HomeSAVETI GINEKOLOGAFAQŠta su ciste na jajniku?

Ciste su šupljine ispunjene tečnošću.

Često izazivaju strah zbog moguće zločudnosti,steriliteta, poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Mogu biti bez simptoma i slučajno da se otkriju.Javljaju se jednostrano,amogu biti i obostrane.Ima ih više vrsta:


- perzistentni folikul
(nastaju neprskanjem folikula,koji fiziološki prska sredinom ciklusa ,kada se oslobađa jajna ćelija)Mogu biti od 5-10 cm,i izazvati poremećaj menstrualnog ciklusa

- ciste žutog tela-luteinske ciste (kada dođe do obilnijeg krvarenja u jajniku nakon ovulacije,ispunjene su gustim krvavim sadržajem)

- endometriotične ciste (nastaju izmeštanjem materične sluznice van tela materice koja

se tokom menstrualnog ciklusa ponaša kao da je u materici i krvari u vreme menstruacije te pravi lrvav-čokoladni sadržaj unutar cistične šupljine

- dertmoidne ciste (embrionalnog su porekla i mogu sadržati razna tkiva u sebi)

- maligne ciste (često maligni tumori jajnika imaju delom cističnu strukturu)

Najčešći simptomi:

- bol u predelu jajnika, težina i nadutost u predelu male karlice,bolni polni odnosi.

Ponekad bol može biti veoma jak,da izaziva mučninu i povraćanje i često se tada radi o uvrtanju ciste oko svoje peteljke.Ovo stanje zahteva hitnu hiruršku intervenciju.

Ultrazvučnim pregledom dijagnostikuje se prisustvo ciste,procenjuje se njeno pereklo. Iako su najčešće benigne,mogu maligno alterisati,te se moraju ozbiljno shvatatiti.

Uticaj na reprodukciju

Svojim prisustvom u dužem periodu vrše pritisak na kvalitetno tkivo jajnika i ono propada do potpunog uništenja,te gubi mogućnost za produkciju jajnih ćelija.Veće ciste istežu i jajovod,koji gubi moć pravilnih pokreta i prenosa jajne ćelije,te mogu biti uzrok steriliteta ili nastanka vanmateričnih trudnoća.

 

Ako se otkriju na vreme ,terapijom se može uticati na njih.Ponekad je potrebno hirurški ih otkloniti,za šta se preporučuje laparoskopska tehnika.
Last modified on četvrtak, 09 januar 2014 23:26