Print this page

Vaginalni brisevi

Pregled vaginalnog sekreta predstavlja jednostavnu i bezbolnu metodu ispitivanja sekreta uzetog iz vagine ( sa prednje i zadnje usne, kanala grlića materice ). Od uzetog uzorka pravi se citološki razmaz koji se dalje fiksira na mikroskopsku pločicu i boji se specijalnim bojama. Nakon bojenja sprovodi se mikroskopska analiza morfološkimh karakteristika sekreta i ćelija u njemu, u toku koje se mogu detektovati znaci zapaljenja vagine, grlića materice, uzročnici infekcije, dobroćudne i zloćudne ćelije, kao i druge patohistološke promene

Vaginalni brisevi mogu se dalje korisiti  za sledeće analize:

1, Stepen čistoće vaginalnog sekreta

Ova analiza predstavlja medicinski test za raspored pregledanog uzoraka vaginalnog sekreta u jednu od šest dogovorom određenih grupa, koje su formirane na osnovu stepena njegove čistoće. Prva i druga grupa označavaju da je nalaz sekreta uredan. Treća grupa, u odnosu na subjektivne tegobe pacijentkinje, zahteva specifičnu vrstu terapije i praćenje. Četvrta grupa sekreta odnosi se na gonoreju (triper). Peta grupa pokazuje prisustvo trohomonas vaginalisa. Šesta grupa predstavlja gljivičnu infekciju.

2. Bakteriološki pregled vaginalnog sekreta

 

Ova analiza je medicinski test kojom se utvrđuje vrsta i stepen bakterijskog zagađenja u okviru sekreta vagine. U ovoj analizi uzimaju se cervikalni i bakteriološki vaginalni bris. 

3. Citološki pregled grlića materice na prisustvo maligniteta - (PAPA test–Papanikolau test)

 

Papanikolau test predstavlja metodu dodatnog ispitivanja u okviru ginekoloskog pregleda i ima za cilj rano otkrivanje karcinoma grlića materice. Od trenutka uvođenja PAPA testa, stopa javljanja karcinoma grlića materice, opala je za čak 70%.

4. Citohormonalni pregled vaginalnog sekreta

5. Ispitivanje sastava vaginalne flore 

Ovaj medicinski test služi  za određivanje ukupne strukture vaginalne flore, ili skupa svih mikroorganizama vagine kao njihovog staništa. U današnje vreme, veliki broj žena pristupa raznim ispitivanjima u cilju otkrivanja i prevencije oboljenja koja mogu uticati na plodnost ali i na život.